Nacházíte se zde: Úvod > Připravujeme svatbu > Svatební dorty a koláčky > Články > Upečte si vlastní svatební koláčky

Plánujeme svatbu

 

Svatební expo...

Vyber si své místo na svatbu...

Upečte si vlastní svatební koláčky

Je poctou pro každého cukráře, když se jeho dílo skví uprostřed sváteční tabule a je vystaveno na odiv svatebčanům. Návod na domací svatební koláčky a ovocné košíčky najdete v tomto článku.


Podle tradice by koláčky měly mít alespoň tři příchutě. Jsou vizitkou svatební tabule, a pokud je nevěsta nevyužila při zvaní hostů, může jim je přibalit po hostině jako výslužku.

Koláčků proto pečte raději více než méně.

Svatební koláčky

Doba přípravy: 2 hodiny


BUDETE POTŘEBOVAT:


1 kg polohrubé mouky

250 g másla

250 g rostlinného tuku na pečení

125 ml mléka

7 polévkových lžic cukru moučky

2 celá vejce

8 dkg droždí (1 kostka stačí cca na 100 koláčků)

hrst mouky na kvásek


Postup:


Vlažné mléko oslaďte třemi lžícemi cukru, rozdrobte do něj droždí, zaprašte lžící mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, nakrájené máslo, tuk, vejce, zbylý cukr a kvásek. Těsto důkladně zpracujte, vytvarujte kuličky a dnem štamprlete (osvědčeným pomocníkem redaktorky Moniky byla zátka od rumu) přes čistou utěrku udělejte do koláčků důlek. Ten naplňte náplní. Koláčky vyrovnejte na vymazaný plech vysypaný moukou, potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova.


náplně:


Tvarohová


250 g měkkého tvarohu

60 g cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 lžíci rumu

2 lžíce rozinek

1 vejce


Tvaroh utřete se žloutkem a s oběma cukry. Ochuťte rumem, přidejte rozinky a nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílku.


Ořechová


150 g mletých ořechů

200 ml mléka

40 g másla

2 lžíce rumu

80 g cukru

piškoty a strouhanku na zahuštění


Mleté ořechy spařte v horkém mléce, přidejte cukr, máslo a rum. Promíchejte a podle potřeby zahustěte.


Maková


200 g mletého máku

250 ml mléka

100 g cukru ,br>
1 balíček vanilkového cukru

skořici

citronovou kůru

Umletý mák povařte s mlékem, přidejte cukr a duste. Jakmile směs zhoustne, odstavte a ochuťte skořicí a citronovou kůrou.


Ovocné košíčky:


Doba přípravy: 1 hodina 30 minut


BUDETE POTŘEBOVAT:


na těsto:

400 g hladké mouky

160 g másla

120 g cukru moučky

4 žloutky


na krém:


250 g másla

200 ml mléka

125 ml Hery

1 žloutek

1 balíček vanilkového cukru

1 lžičku Solamylu

cukr a rum podle chuti

ovoce (čerstvé nebo kompotované)

čokoládu na zdobení

Postup:

Žloutky utřete s máslem a s cukrem do pěny, přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To naplňte do formiček na košíčky vymazaných tukem a pečte v troubě asi 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Připravte náplň.
Mléko se žloutkem, cukrem a se lžičkou Solamylu svařte v kaši. Nechte ji za občasného míchání vychladnout. Utřete máslo s Herou a cukrem a pomalu přidávejte vychladlou kaši a rum. Na dno každého košíčku dejte čerstvé ovoce, na něj krém a vršek postříkejte rozehřátou čokoládou.



Průměr: 2,5 | hlasů: 0
Zobrazeno 5097×

Diskuse

V této diskusi není zatím žádný příspěvek.

Přidat nový příspěvek...