Nacházíte se zde: Úvod > Připravujeme svatbu > Svatební menu > Články > Recept na svíčkovou v krustě se šalotkovou omáčkou

Plánujeme svatbu

 

Svatební expo...

Vyber si své místo na svatbu...

Recept na svíčkovou v krustě se šalotkovou omáčkou

Chcete připravit opravdu honosné svatební menu? Svíčková ve skvostné úpravě je tou pravou volbou na luxusní hlavní chod. Navíc si ji můžete zčásti připravit v předstihu a tak v den D ušetřit čas.

 

Počet porcí

Pro 6 osob

 

Příprava

30 minut, pečení 90 minut

 

gallery item foto

 

Ingredience

  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 1,5 kg hovězí svíčkové, v celku
  • sůl a pepř


Na krustu

  • 100 g světlého toustového chleba
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 3 velké hrsti čerstvě nasekané petrželky
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 50 g sýra Gruyère, nastrouhaného


Na šalotkovou omáčku

  • 300 g malých šalotek, oloupaných
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 175 ml suchého červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru

 

Postup

1. Až s dvoudenním předstihem si připravte bylinkovo-hořčičnou krustu. Do robotu rozdrobte chleby bez kůrek, přidejte bylinky a co nejjemněji promixujte. Přidejte obě hořčice, sýr, případně svoje oblíbené koření a promíchejte, aby se vše krásně spojilo. Hmotu vyndejte z robotu a na kuchyňském vále prohněťte na těsto; nejlépe to jde hranou dlaně. Bylinný bochánek přendejte na pečicí papír, lehce roztlačte, přiklopte druhým archem pečicího papíru a rozválejte na tloušťku čtyř milimetrů. Vrchní papír sejměte a krustu seřízněte na obdélník – měl by pohodlně svrchu pokrýt připravenou hovězí svíčkovou. Bylinkový plát přetáhněte fólií a uložte až na dva dny do lednice.

2. Troubu předehřejte na 220 °C. Maso osolte a opepřete ze všech stran. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Na dno pekáče dejte zbytek oleje, šalotky, posypte je tymiánem, doprostřed položte mřížku a na ni posaďte maso. Pečte hodinu a občas obraťte. Po hodině pečení bude svíčková uvnitř růžová; pokud dáváte přednost propečenému hovězímu, pečte ho ještě dalších 15 minut.

3. Maso vyndejte z trouby, přehoďte přes něj bylinkový plát (pečicím papírem nahoru), papír sejměte a krustu lehce přitlačte na maso. Vraťte na deset minut do trouby, poté vyjměte z pekáče a nechte na prkénku ještě dvacet minut odpočívat (maso můžete přikrýt alobalem).

4. Mezitím připravte šalotkovou omáčku. Pekáč se šalotkami postavte na nízký plamen na sporák, vmíchejte mouku, osmahněte ji, pak přilijte víno a po chvíli vývar. Povařte deset až patnáct minut do požadované konzistence, případně dosolte.

5. Maso krájejte na tenké plátky. Podávejte se šalotkovou omáčkou, bramborovým koláčem, pyré z řepy a kapustou s pancettou.

 

OCHUTNEJTE TAKÉ

 

...            

Dušená kapusta s pancettou           

...           

Křupavý bramborový koláč          

...

Schwarzwaldská roláda

 


Autor: www.apetitonline.cz

13.12. 2010

...

 

Podívejte se na všechny svatební recepty:

     ...


Průměr: 2,5 | hlasů: 0
Zobrazeno 5192×

Diskuse

V této diskusi není zatím žádný příspěvek.

Přidat nový příspěvek...